Hoppa till sidans innehåll

Varför fridykning?


FRIDYKNING

Dykning i tysthet och med dig själv som sätter gränserna

Varför fridykning?
Varför vill man hålla andan tills kroppen skriker efter luft och se hur långt man kan gå, när man kan ta ett par dykartuber på ryggen och vara nere längre?

Det är en av dom oftast förekommande frågor som man får från olika personer, och även från dykare. Fridykning är inte alls som det. Det handlar inte om att kroppen skriker efter luft eller om att lida brist på syre.

En fridykare kommer inte tillbaka från ett dyk och ser ut som om han/hon är, eller var, på väg att kvävas. Oftast bryter dom ytan med ett stort leende över hela ansiktet.
Anledningen till leendet är svårt att förklara för folk som aldrig har provat på att fridyka. Känslan av att glida i det blå vattnet, känslan av att vara i fred nedsänkt i denna stora stora flytande värld, känslan av att bli en havsvarelse, känslan av tillhörighet som gör att vi nästan minns vårt verkliga vattenlevande ursprung; allt detta kondenseras i en 1 eller 2 minuter erfarenhet, gör det mycket svårt att inte le! Och det är också mycket svårt att förstöra denna erfarenhet och att bli uttråkad av det, eftersom dessa dyk aldrig kommer att få mer än några minuter per gång. Därför finns det ingen risk att snabbt bli uttråkad av det, utan du kommer att vilja vill ha mer och mer.

Detta är vad sportdykare har svårt att förstå när dom ser oss gå upp och ner, om och om igen. Utan dom tänker oftast “vad är meningen med att gå upp och ner hela tiden, det ser dumt ut. Utan det är mycket bättre att stanna nere mycket längre på en gång”, och under tiden går dom miste om hela poängen.

Är fridykning något för mig?
“Är fridykning något för mig?” är en annan populär fråga. Folk ser fridykare i vattnet, de ser fridykare på tv eller på Youtube och de tror: "Wow, det ser vackert ut, men det ser ut att vara för övermänniskor, inte för vanliga människor som mig". Men det är helt fel. Det är inget övermänskligt med fridykning. Utan det är en sport för alla dom som är bekväma i vattnet, utan att behöva vara en särskilt god simmare. Anledningen till detta är att fridykning inte är en onaturlig aktivitet för däggdjur eftersom för miljoner år sedan, när förhållandena på land inte var så gynnsamma för liv, levde vi alla i vattnet. Våra kroppar kommer fortfarande ihåg detta. Och när vi kommer under ytan så kommer det per automatik en reflex - Däggdjur Dykreflex - som möjliggör för oss att anpassa oss, mycket snabbt, till undervattensmiljön och dess ökande tryck samt syrebrist. För länge sedan, gjorde våra förfäder denna anpassning för att kunna samla in föda och andra resurser.

Är inte det farligt?
"Är inte det farligt?" är den oftast förekommande följdfrågan. Nej, det är inte farligt om man följer dom grundläggande säkerhetsriktlinjerna. Det är därför det är alltid rekommenderat att börja med en nybörjarkurs. På kursen så lär du dig inte bara om faror (låg syre, för lång snorkel, hyperventilering, etc.) utan även hur man räddar, använder utrustningen på rätt sätt (om hur man simmar med fenor, tömmer cyklop, tryckutjämning, etc.). Saker som tar månader att lära sig privat men med erfarna instruktörer tar det mycket kortare tid.

Utrustning
Utrustning som man använder är badkläder, cyklop, snorkel, fenor. När man är utomhus kan det krävas att man använder våtdräkt och vikter.

I början så lånar vi ut fenor, cyklop och snorkel. Men vi vill att ni skaffar egen utrustning. Vår rekommendation är att man lägger lite mer pengar på ett cyklop. Detta för att cyklopet växer man inte ur i första stund, utan kan vara med i åratal. Samt att ett bra cyklop håller bättre tätt. Oftast är utrustning billigast på “nätet”. Sidor som erbjuder utrustning är bl.a.: www.olanderswim.se eller www.seapro.se/sv/artiklar/dykning/index.html.

Uppdaterad: 25 AUG 2016 21:45 Skribent: Tomas Sköld
E-post: Adressen Gömd

rubrik_sektioner.png

sportdykning.png


Fridykning.png


UV-rugby2.png


Fensimning.png


webb-bild-rfsisu.png


 Har du synpunkter på ESDK Nautics hemsida?

Kontakta webmaster

 

Postadress:
Eskilstuna SDK Nautic - Sportdykning
Munktellarenan, Verkstadsgatan 5
63361 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: 0700662209
E-post: nautic@esdk-nautic.s...

Se all info